Badania wyrobów celulozowych w kalorymetrze stożkowym według nowej koncepcji - Cracow University of Technology Library

PL UA

Main content

Badania wyrobów celulozowych w kalorymetrze stożkowym według nowej koncepcji

updating

Type: paper published in a journal

Author
Title variant
English
Study of building products in the Cone Calorimeter by means of the new concept of modified heat release rate
Publication date
2017
Published in
Number
8 (540)
Abstract
Przedstawiono oryginalną koncepcję modyfikowanej szybkości wydzielania ciepła zilustrowaną wstępnymi wynikami analizy na przykładzie wyrobów drewnopochodnych, tj. celulozowych. Zaletą zaproponowanego modyfikowanego piku szybkości wydzielania ciepła jest to, że dwie wielkości – PHRR i ∆m – można zmierzyć z relatywnie dużą dokładnością. Zaproponowane podejście wydaje się obiecujące w porównaniu ze stosowanym w Japonii systemem klasyfikacji, w którym w wyniku zebranych doświadczeń stwierdzono akumulację systematycznych błędów, szczególnie w czasie badania wydłużonym do 20 minut, co może skutkować niewłaściwą klasyfikacją wyrobów o wartościach zbliżonych do wartości kryterialnych (granicznych).
The original approach of modified heat release rate is presented and illustrated by the initial results obtained for wood based products (e.g. cellulose based). The advantage of the proposed modified peak heat release rate is that the two components, PHRR and ∆m, can be measured with relatively high accuracy. The approach, therefore, shows promise in addressing the main problem with the Japanese classification system, i.e., the fact that the accumulation of systematic errors, in particular over a 20-minute period, can easily result in incorrect classification of borderline materials.
Keywords
budownictwo, wyroby budowlane, metody badawcze, kalorymetr stożkowy, ocena wyrobów
building, building products, testing methods, cone calorimeter, product evaluation
Pages range
13-15
Language
Polish
Place of publication
Publisher
ISSN
0137-2971
Conference name
Conference number
[LXIII]
Conference venue
Conference date
2017
Go to the Publication
Link to the CUT Library catalogue